Hvornår skal man bruge høreværn?

| | Læsetid: 1m 42s

Hvilke spørgsmål bør du stille dig selv, når du bliver generet af støj på arbejde og i din fritid? Her er lidt gode råd til dig og din brug af høreværn.

Din hørelse er et vigtigt redskab i hverdagen, når du skal kommunikere let og bevæge dig ubesværet og sikkert rundt på arbejde, derhjemme og i det offentlige rum. Stennevad giver dig her nogle gode huskeregler til, hvordan du vælger den rette beskyttelse til dine ører og hørelse, så det hele forbliver velfungerende og uden høreskader. Her vil vi tage udgangspunkt i din og vores professionelle synsvinkel og fokusere på dit arbejdsliv. Dette kan dog overføres uden problemer til andre dele af din tilværelse. Du synes, det larmer, når du arbejder og du er begyndt at kunne høre en svag hyletone i timerne efter endt arbejde. Det er nok ikke alt for godt, så du vil gerne have et par høreværn, der kan beskytte din hørelse. Men hvilke ting kan du sikre dig, inden du får dit høreværn?

Mål lydniveauet

Allerførst kan du jo måle støjniveauet på din arbejdsplads. I dag kan du gøre det med en ganske almindelig app på din mobil. Hvis det støjer mere end 80 decibel op til en spidsbelastning på 135 decibel, så kan du faktisk bede din arbejdsgiver om at forsyne dig med et passende høreværn, hvilket arbejdsgiver skal efterkomme.

Det bedste dæmper ikke altid mest. Du bør altid dæmpe ned til omkring 80 decibel, da overdæmpning også kan afstedkomme farlige situationer på grund af manglende evne til at høre ”vigtig” støj. Hvis det fra et konstruktionsmæssigt synspunkt ikke er muligt at inddæmme støjen tilstrækkeligt, så skal der tænkes brug af høreværn ind i arbejdsdagen. Dernæst skal du selvfølgelig bruge ørepropper og eller ørekopper mest hensigtsmæssigt og på de rigtige tidspunkter. Det giver sig selv, at du skal have høreværnene på, når du står midt i støjen. Men hvornår tager du værnene af og på? Væk fra larmen selvfølgelig.

Hvert sekund tæller

Undersøgelser viser, at blot den mindste afvigelse i korrekt brug tidsmæssigt forringer dæmpningen markant og forårsager høreskader. Så lad være med at tage dine høreværn af for at tale med dine kolleger midt i støjen. Vælg derimod et elektronisk aktivt høreværn, der kan lukke skadelig lyd ude og tale ind.

Du kan altid få god rådgivning og konsulentbistand i rengøring, vedligehold og valg af det rigtige høreværn til dit og kollegernes behov på arbejdet. Skal det være med hovedbøjle eller hjelmmonteret, aktive passive – propper eller kopper.

Der er sket så meget på området inden for moderne høreværn og beskyttelse af hørelsen så at lade være med at beskytte sig er direkte dumt. Sammen med Honeywell, Hellberg og 3M Peltor kan du hurtigt komme sikkert i mål med dit helt eget personlig høreværn.

keyboard_arrow_up